Dubbeldoel vlees

Rundergehakt dubbeldoelkoe

Naast vegetarische en hybride producten gaan we nu ook vlees verkopen. En zoals jullie van ons gewend zijn alleen maar “goed” vlees. Maar wanneer is vlees nou in onze ogen “goed”.

Beter Leven

Er zijn natuurlijk de laatste jaren een heleboel labels aan vlees geplakt. En dit was ook nodig want de kwaliteit liet vaak te wensen over. Maar ook het dierenwelzijn was bij lange na niet altijd in orde. Vandaar dat stichting Wakker Dier toen met het Beter Leven keurmerk kwam.

Als het vlees een of meerdere sterren kreeg gaf dit aan dat het dier dus een beter leven had gehad simpel gezegd.

Biologisch

Een stapje verder nog gaat het biologische vlees. Dit heeft altijd het 3 sterren Beter Leven keurmerk. Maar wordt daarnaast ook nog extra gecontroleerd en onafhankelijk bepaald door een aparte organisatie, genaamd SKAL. Daar is naast de leefomstandigheden bijvoorbeeld ook nog van belang of het voer biologisch is.

Kwaliteit

En dan zou je zeggen met die labels is het toch heel makkelijk kiezen voor “goed” vlees. Maar toch zijn wij verder gaan kijken. Want heel mooi dat vlees een keurmerk heeft maar zoals wij bij Diversch zeggen, “het moet wel smaakvol zijn”. En dat liet in onze ogen nog te wensen over. Wij vonden de kwaliteit van het Beter Leven en Biologisch rundvlees niet goed genoeg.

Dubbeldoelkoe

Dus gingen we verder kijken en kwamen bij het dubbeldoel verhaal uit. We hadden gehoord van Nederlandse melkkoeien die werden afgemest en dat dat prachtig smaakvol vlees opleverde. Dus gingen we op onderzoek uit en kwamen uit bij Heijdra Vleesvee uit Ijsselstein. Zij waren al jaren bezig met deze ontwikkeling. Maar wat is deze ontwikkeling eigenlijk en wat zijn de grote voordelen van dit vlees?

Worstkoe

Als een melkkoe te weinig melk oplevert voor een boer gaat deze traditioneel naar het slachthuis. En omdat ze erg dun zijn levert het vlees niks op en gaan deze koeien bijna in zijn geheel in het gehakt. Vandaar de term ook worstkoeien.

Alleen kwamen ze erachter dat deze koeien dezelfde eigenschap hebben als de duurdere en populaire Angusrassen. Namelijk dat ze het vet opslaan in hun spieren. Intramusculair vet heet dat. Marmering ook wel genoemd. En juist die marmering zorgt voor de smaak van het vlees.

Afmesten

Niet alle koeien zijn geschikt en alleen de beste exemplaren worden door de specialist geselecteerd. Alleen waren de koeien nog steeds te licht om te slachten. Dus ontwikkelde Heijdra Vleesvee een speciaal “dieet” om de dieren naar een optimaal slachtgewicht af te mesten. En dat lukte, en nu met dat speciale “dieet” komen de koeien in zo’n 4 maanden 150 tot 200 kilo aan. En levert het prachtig rijp en smaakvol vlees op.

Duurzaam

En naast dat het heerlijk smaakvol vlees is, is het ook ontzettend duurzaam. Het vlees krijgt geen Beter Leven label omdat het de laatste 4 maanden binnen zit tijdens dit dieet. Terwijl de dieren vaak 7 jaar buiten hebben geleefd als melkkoe. En het mag niet Biologisch heten omdat het voer niet 100% biologisch is. Terwijl het voer bijna allemaal van het eigen land van de boer afkomt. Wat is een label dan waard?

En wat het voor ons helemaal duurzaam maakt is dat dit echt het eerste Nederlandse vlees is wat kan concurreren met het smaakvolle Angus vlees uit het buitenland. Per jaar komen er echt miljoenen kilo’s Angusvlees uit Australie, Uruguay, Noord Amerika enzovoort ons land binnen. Dit gaat veelal met de boot en dat is niet het meest schone transportmiddel. Daarnaast worden er ook nog steeds grote stukken regenwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Deze dienen dan weer als voer voor onder andere deze runderen.

Dubbeldoel

Dus heel mooi dat smaakvolle vlees, maar tegen welke prijs?

En daar hopen wij nu met ons Dubbeldoelvlees verandering in te brengen. Want het kan dus met smaak concurreren en ook met prijs. Daarnaast is het natuurlijk veel duurzamer omdat ze eerst jaren als melkkoe hebben gediend en daarna als vleeskoe. Een dubbel doel dus. En dat uit eigen land. Geen duur en vervuilend transport en geen dubieuze voerpraktijken. Maar gewoon eerlijk vlees rechtstreeks van de boerderij. Maar wel zo smaakvol waar wij van houden. Niet alleen vlees met een goed verhaal, maar ook vlees met een goede smaak.

De melkveestapel in Nederland is groot genoeg. En als we nu samen voor dit vlees gaan kiezen, wordt er veel minder vlees geïmporteerd. En kunnen ook de vleeseters op hun beurt toch een steentje bijdragen aan de ontlasting van het milieu.