Vegetariër, vleeseter, flexitariër of gewoon “bewuste eter”?

Elke keer als je het woord vegetarisch gebruikt onder echte vleeseters kijken ze je aan alsof je zojuist iets heel smerigs hebt gezegd. Vegetarisch? En dan komen de grappen al.

En dat is zo gek. Want ga ik wat verder doorvragen en er verder op in dan kom ik eigenlijk nooit iemand tegen die niet bewust met eten bezig is. Als ik ze uitleg wat een flexitarier eigenlijk officieel is. Dat een flexitarier iemand is die bewust minimaal een dag geen vlees eet, zijn ze eigenlijk verbaasd. Want dan heb ik eigenlijk ook een label?

Ja dat klopt. Als je vlees eet val je onder de categorie vleeseters. Eet je geen vlees ben je vegetarisch. En als je soms geen vlees eet ben je flexitarisch. Zo dat zijn drie mooie hokjes.

En hoe zit het dan met de vleeseter die een dag vis eet of zelfs geen vlees? Ben je dan ineens geen vleeseter meer? De flexitarier die een week wel vlees eet?

Of de vegetariër die heel af en toe een stukje duurzaam vlees eet? Ben je dan ineens officieel geen vegetariër meer? En houdt iemand dit bij in het vegetariër register of iets dergelijks? Ben je dan uitgeschreven? Krijg je een boete?

En nou is dat natuurlijk een beetje overdreven maar je merkt als je het hebt over, “wat voor eter ben jij” dat mensen heel snel in hokjes gaan denken. Omdat er eigenlijk alleen maar hokjes zijn.

En dat stoorde mij. Want ik merkte dat het juist heel belemmerend werkt. Er zijn zoveel goede en smaakvolle vleesvervangers die bijna iedereen lekker vindt. Maar op het moment dat je ze vegetarisch noemt zijn er al automatisch een heleboel mensen die ze dan niet meer willen. Ongeacht of het product lekker is. En dan zie je dus dat mensen niet beoordelen met hun smaak maar met hun vooroordeel.

Dat is natuurlijk puur een mindset. Want onder “vleeseters” heeft “vegetarisch” nou eenmaal een heel slecht imago. Geitenwollensokken, boomknuffelaars en groene hippies. Zijn zomaar enkele termen die je bij een gemiddelde BBQ zou kunnen horen.

En nu hebben de vegetariers daar persoonlijk denk ik niet zoveel last. Ze gaan bewust om met hun eten en hebben vaak hun eigen beweegredenen. Zijn er niet echt mee bezig wat die mensen in dat andere hok van hun denken.

Alleen mij als idealist en ondernemer stoort dat wel. De producten zijn er, de mensen zijn er, alleen door een verkeerde mindset hebben ze elkaar nog niet gevonden. En dan gaat er bij mij iets prikkelen. En ontwaakt er een vlammetje in mij.  En dat vlammetje gaat dan steeds feller branden naarmate je meer betrokken partijen hebt gesproken. En op een gegeven moment wordt die vlam zo heet dat je weet, hier moet ik iets mee. Hier kan ik iets mee, hier ga ik iets mee doen. Hier gaan we met ons team iets aan doen. We verzamelen een team van mensen om ons heen die hier in geloven. Van webbouwers, tot leveranciers. Van investeerders tot ambassadeurs. Mensen die op hun manier een steentje willen bijdragen de aarde mooier achter te laten. Op een duurzame en bewuste manier om te gaan met eten. En mensen bewustzijn willen bijbrengen wat nu echt goed eten is. Goed voor mens en dier, voor milieu en vitaliteit. Af van het denken in hokjes maar denken in het grote geheel.

Dit wordt een webshop voor zowel de vleeseter als de vegetarier. De flexitarier en de veganist. Weg van alle labels die er om eten heen hangen. En een nieuwe kijk op eten willen geven. Het eten van de toekomst.

Dit wordt een website voor de “Bewuste eter”.

Dit is “Diversch”

Clausch 🙂